Menu
Winnaar 2023
Sheltersuit Foundation

Zilveren Haring 2021 voor Johanna ter Steege

Geplaatst op

Johanna ter Steege heeft de ‘Zilveren Haring 2021’ ontvangen voor haar opvallende bijdrage aan de profilering van Twente binnen en buiten de regio. De Zilveren Haring is dit jaar uitgereikt tijdens het Openluchtconcert  door Andries Heidema, Commissaris van de Koning provincie Overijssel.

Han ten Broeke, voorzitter van het Comité Twentse Haring Primeur: “Johanna ter Steege is een overtuigende winnaar van de Zilveren Haring. Zij gaf Twente en het Twentse culturele klimaat zoveel om trots op te zijn. En dat in “tijden van Corona”. De periode van verplicht thuiszitten en culturele armoede overbrugde Johanna, zoals zij het zelf het beste uitdrukt; “omdat theater kan troosten”.

Winnaar Zilveren Haring 2021
Johanna Ter Steege, de in het buurtschap Notter (Wierden) geboren Twentse, is naar de mening van het Twentse Haring Comité de terechte winnaar van de Zilveren Haring 2021. De musical “Hanna van Hendrik” bracht de door haar voorspelde stroom “touringcars vanuit de Randstad naar het Oosten”. Bijna 50.000 bezoekers – duizend per voorstelling!- kwamen naar Vliegveld Twente. Het theaterstuk was ook een waagstuk met verschillende podia en een bewegend publiek. Lef en liefde voor het vak en ‘oons Twente’ markeren het acteertalent van Johanna.

Met de voorstelling “De Beentjes van Sint Hildegard”, wist Johanna op ongekende wijze te schitteren en Nederland aan zich te binden. Met meer dan 700.000 bioscoopbezoekers en twee miljoen tv-kijkers, kan gerust gesteld worden dat Johanna een Twents fenomeen in Nederland is. Maar niet alleen in Nederland.

Johanna ter Steege speelde sinds 1988 in minstens een productie per jaar, werkte met internationaal vermaarde regisseurs en tegenspelers en is liefst vijf talen machtig. Maar het Twents staat bovenaan. Alleen in die moedertaal komt er “humor en gevatheid” boven, aldus Johanna. Daarmee is ze een levende ambassadeur voor het boerenleven en het Twentse ‘noaberschap’.  

Terug naar het overzicht