Menu
Winnaar 2023
Sheltersuit Foundation

Zilveren Haring 2022 voor Solar Team Twente

Geplaatst op

Tijdens de Twentse Haring Primeur op Landgoed De Wilmersberg in De Lutte, op woensdag 15 juni, heeft Solar Team Twente de Zilveren Haring ontvangen voor de positieve positionering van Twente en de promotie van de regio. Han ten Broeke, voorzitter van het Comité Twentse Haring Primeur, reikte naast de Zilveren Haring postuum een Gouden Haring uit aan Ferdinand Fransen. 

De ‘Zilveren Haring’

Het Solar Team Twente bestaat uit studenten van de Universiteit Twente, hogeschool Saxion en ROC van Twente. Tweejaarlijks doet een team mee aan de World Solar Challenge in Australië, dé autorace op zonne-energie van Darwin naar Adelaide. Vanwege Corona was er vorig jaar geen World Solar Challenge in Australië, maar een alternatief in Marokko.

Han ten Broeke benoemt in zijn speech: ‘Het Solar Team Twente is met recht de winnaar van de Zilveren Haring 2022. Ze vormen een grandioos uithangbord voor aankomende studenten, talenten, bedrijven en de regio. Ze staan symbool voor de kracht van Twente en de hechte Twentse community, die met vereende krachten een echte wereldprestatie hebben neergezet.’

In de Solar Challenge Morocco nam het Twentse studententeam (2020-2021) het op tegen andere mondiale topteams. Het werd een legendarische rally van vijf etappes verspreid over vijf dagen. De meer dan 2.500 kilometer lange race voerde door het zuidelijke deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara en eindigde in Agadir. Het Solar Team finishte als eerste,  en versloeg daarmee ‘aartsrivaal’ Delft en andere teams uit Groningen, Aken, Leuven, Göteborg en tal van anderen.

Solar Team Twente wordt gekenmerkt door Twents vernuft, met multidisciplinair en divers talent op het gebied van techniek, organisatie, communicatie en alles wat onze onderwijsinstellingen te bieden hebben. High Tech én ook Twentse Human Touch! De enorme community aan bedrijven en sponsoren van binnen en buiten Twente, die over de jaren heen is opgebouwd, heeft hier ook direct aan bijgedragen.

De ‘Gouden Haring’

Ferdinand Fransen was mede-initiatiefnemer van de Twentse Haring Primeur en ontving misschien daarom wel nooit de Zilveren Haring. Terwijl hij als geen ander zijn hele leven Twente op de kaart heeft gezet in binnen- en buitenland. Dat deed hij met zijn reisorganisatie Arke waarmee jaarlijks honderdduizenden vakantiegangers en zakenreizigers over de wereld reisden. Zijn neus voor publiciteit zorgde ervoor dat er tientallen jaren lang aandacht in de media was voor de reisgigant uit het “verre” Twente waar ook andere nuchtere en sympathieke ondernemers succesvol waren.

Met de introductie van nieuwe diensten en bestemmingen wist Ferdinand Fransen steeds weer de aandacht te vestigen op het innovatieve ondernemerschap in Twente en zette luchtmachtbasis Twente op de kaart als regionaal vliegveld. Op het gebied van sport en cultuur bracht hij zowel FC Twente als het Orkest van het Oosten op hoog niveau en trok muziekliefhebber uit heel Nederland naar zijn jaarlijkse openluchtconcert op de Wilmersberg. De Marathon van Enschede en de FBK Games zijn mede door zijn financiële steun van alle edities uitgegroeid tot iconen van de Nederlandse atletiek.

Het Haringcomité is van mening dat er alle aanleiding is om de waardering voor de wijze waarop Ferdinand Fransen Twente op de kaart heeft gezet te laten blijken en hem terecht de Gouden haring 2022 postuum te verlenen.

Terug naar het overzicht